28.03.2022

2 причини да се използва митнически представител

Наричаме тези хора с различни имена - митнически агенти, митнически представители, митнически брокери. Три имена, които се използват за назовем професионалистите, които не само ще освободят митнически стоката, но и ще Ви преведат през дебрите на изискванията в международната търговия с една единственна цел- да спестят Вашето време и пари.

В повечето случаи клиентите се чудят, какъв е смисълът да се използва Митнически представител ( или брокер). Аз бих перефразирала въпросът „Какво е бъдещето на митническите брокери или както са известни в практиката митнически представители?“

Съгласно чл. 5 ал.6 от Регламент (ЕС) № 952/2013: „митнически представител“ означава всяко лице, определено от друго лице да изпълнява действията и формалностите, изисквани съгласно митническото законодателство, във взаимоотношенията му с митническите органи;

библиотечен рафт с бели книги. книга с зелена обложка и надпис митническо представителство
От компетенцията на митническия Ви представител зависи Вашият бизнес.

В резултат на дигитализацията на много функции от външната търговия, и по специално свързани с процеса на внос и износ, много хора вярват че изкуственият интелект ще доведе до спиране на дейността на митническия представител. Според тях, в този идеален свят, не съществуват посредници между държавното учреждение, в нашият случай - митническата администрация и директните вносители или износители.

Аз съм на различно мнение и с тази статия искам да обясня защо.

Нека разгледаме един свят, където митническият представител не съществува, и какво би означавало това отсъствие за вносителите ( а и за износителите). Изхождайки от основната функция на митническия брокер, а именно да изготвя и подава митническа декларация от името на своите клиенти, свят без митнически представител означава, че вносителят/износителят трябва сам да изготвя и подава митническата си декларация.

Какво се случва в реалността сега? Когато вносителят/ износителят се занимава с митническото освобождаване на стоката, има две възможности: да използва услугите на митнически представител или „направи си сам“ – изготвя и подава митническите декларации. Със сигурност не е трудно да се осигури техническата страна, но в случаят не става дума само до натискане на бутона „Изпрати“. Самостоятелното подаване на вносна или износна декларация означава, че вносителят/износителят освен покупко-продажбата на стоки, ще се нуждае и от допълнителни човешки ресурси, ноу-хау за познаване на законовите изисквания и знания , за да управлява целият този процес. Навярно ще кажете, че това е а) стратегическо решение и б)така контролирате целия процес.

Клавиатура с надпис на единя от клавишите "Митнически агент"
Използвайки опцията митнически представител вие си осигурявате достъп до необятно количество ресурси.

Трябва да сме наясно обаче, че извън основната функция на митническия представител, посочена по-горе, митническият агент участва много по-дълбоко в процеса преди ( а много често и след) подаването на самата митническа декларация.

От консултантските услуги по класифицирането на стоките и законовите изисквания за транспорт и внос и износ на стоката, до представянето на фирмата пред митническите власти, контейнерните терминали, свобосни зони и различни държавни учреждения, тогава става въпрос за истинското значение на термина „пренос на знания“ в глобалната търговия.  Като собственик или управител на фирма, Вие ще сте изправени пред това да намерите достатъчно доверен партньор, който да добави това знание, което ще ви даде митническият агент/брокер.

Нека не забравяме, че брокерите играят същественна роля във физическото преместване на стоките. От работа с спедитори до проследяване на движението на стоки, брокерите се включват в дейности като наблюдение на митническите проверки и вземане на проби, авансиране на таксите за освобождаване на товари и минимизиране на таксите за демъридж/задържане. Често пъти неблагодарна работа, тук съм, за да кажа, че поради тези (и други) причини човешкият елемент на митническото посредничество никога няма да бъде напълно изместен от технологията.

Няма съмнение, че технологиите са и биха  подобрили и опростили процеса на митническо освобождаване. Въз основа на този напредък е вероятно някои вносители да изберат самостоятелно подаване като стратегически подход за управление на техните вериги за доставки. И точно това трябва да направят тези технологични иновации...да осигурят на компаниите възможности за това как най-добре да управляват своя внос.

Признавайки важността на наличието на тези алтернативи, технологията няма да замени брокерите; това ще ги направи по-ценни за бизнеса. Както отбелязах по-горе, митническият агент/брокер не само подава митническата декларация, но и създава добавена стойност, като улеснява веригата на доставките.

Много често чувам, че митническите представители попълват само декларацията. Възможно е да е така. Ние от L&T Consulting, Ви прелагаме друг тип услуга, а именно това, което съм описала по-горе. Нашите митнически брокери ще Ви преведат из дебрите на изискванията за внос или износ на стоки в различните страни, ще Ви помогнат да спестите време и пари. Свържете се с нас, за да добавите нашите знания и опит към Вашият бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram